Przegląd w weekend? TAK! Mamy weekendowe pogotowie serwisowe - SPRAWDŹ

Kuchnia gazowa czy elektryczna – co się bardziej opłaca?

Ostatnia modyfikacja: 4 marca, 2025
kuchenka gazowa czy płyta indukcyjna na prąd - które rozwiązanie lepsze?

Kuchnia gazowa czy elektryczna, a może gazowo-elektryczna? Przed takim dylematem stają osoby, które wprowadzają się do nowego mieszkania albo wymieniają stary sprzęt na nowy. Oba warianty wyposażone są zazwyczaj w piekarnik elektryczny. Pytanie tylko, który z nich się lepiej sprawdzi przy ciągle rosnących rachunkach za prąd i gaz. Sprawdzamy wady i zalety obu rozwiązań i podpowiadamy, jaką kuchenkę wybrać – gazową czy indukcyjną. 

Zalety i wady kuchenek gazowych

Tradycyjne kuchenki gazowe jeszcze do niedawna były obecne w wielu domach i nadal wielu ludzi nie wyobraża sobie funkcjonowania bez nich. Choć ich podstawowe działanie się nie zmieniło, sprzęty dostępne dziś w sklepach różnią się od tych sprzed kilkunastu lat. 

Przede wszystkim nowoczesne kuchenki gazowe mają zabezpieczenia przeciwwypływowe gazu oraz blokady w pokrętłach. Te drugie sprawdzą się zwłaszcza wtedy, gdy w domu mamy małe dzieci. 

Kuchenki gazowe montowane są w domach, w których nie ma solidnej instalacji elektrycznej lub często pojawiają się braki w dostawie prądu. Zwolennicy kuchenek gazowych uważają, że przygotowywane potrawy z gazu smakują po prostu lepiej. Najważniejszą zaletą kuchenek gazowych pozostaje jednak to, że są one zwykle tańsze od tych na prąd. Kuchnie gazowe są też mniej awaryjnie niż ich elektryczne odpowiedniki. Wybierając kuchenkę gazową, mamy też większą swobodę w doborze naczyń do gotowania. Aby indukcja zadziałała prawidłowo, niezbędne jest posiadanie garnków ze spodem wykonanym ze stali ferromagnetycznych. W przypadku płyt gazowych nie ma tego problemu. 

Kuchenki gazowe posiadają także pewne wady. Jeśli instalacja gazowa nie jest położona w odpowiednim miejscu, montaż kuchenki może być utrudniony. Może się okazać, że konieczne będzie używanie butli z gazem. Jest to jednak rozwiązanie dość uciążliwe. Jeśli wprowadzamy się do budynku, gdzie nie ma przyłącza gazowego i chcemy je wykonać, to musimy się liczyć również z dodatkowymi kosztami. Nieostrożne postępowanie z gazem może grozić wybuchem. Kuchenkę na gaz, podobnie jak płytę gazową, jest też znacznie trudniej wyczyścić.

Zalety i wady kuchenek elektrycznych 

Kuchenki elektryczne, zwłaszcza płyty grzewcze indukcyjne, cieszą się coraz większą popularnością. Przede wszystkim są one niezwykle wydajne i szybkie w gotowaniu. Dzięki precyzyjnej regulacji temperatury i równomiernemu rozkładowi ciepła potrawy przygotowywane na płycie indukcyjnej gotują się szybciej i równomierniej niż na tradycyjnych kuchenkach gazowych. Kuchenki indukcyjne nagrzewają się tylko w miejscu styku z garnkiem. Zwiększa to bezpieczeństwo użytkowania i minimalizuje ryzyko poparzenia. Ich płaska powierzchnia ułatwia również czyszczenie.

Zdaniem eksperta

Kuchenki elektryczne mają również swoje wady. Przede wszystkim są one droższe w zakupie niż kuchenki gazowe, zwłaszcza modele indukcyjne. Do korzystania z kuchni indukcyjnej niezbędne są specjalne garnki z ferromagnetycznym dnem. Kolejnym minusem może być konieczność wymiany instalacji elektrycznej w przypadku starszych budynków, aby zapewnić odpowiednią moc przyłączeniową. Warto również wspomnieć, że w przypadku awarii zasilania, kuchenka elektryczna staje się bezużyteczna – mówi Karol Dudek, właściciel Proserwis

Koszty eksploatacji – gaz czy prąd? Co tańsze?

Oba rodzaje kuchenek posiadają wady i zalety, które warto znać przed zakupem. Jednak istotnym czynnikiem wpływającym na wybór jednego z rozwiązań są koszty eksploatacyjne kuchenek, z których przecież będziemy korzystać codziennie. Obecnie w Polsce obserwujemy znaczne podwyżki cen za energię elektryczną oraz gaz ziemny. Cena gazu w 2024 roku to około 0,30 zł/kWh (stawki mogą się różnić w zależności od dostawcy i taryfy). Natomiast energia elektryczna jest znacznie droższa. Ceny sięgają nawet 1,32 zł/kWh. 

W ostatecznym rozrachunku wpływ na koszty eksploatacyjne ma sprawność energetyczna kuchenek. Kuchenki indukcyjne są uznawane za najbardziej efektywne, ponieważ praktycznie cała energia elektryczna jest przekształcana w ciepło. Ich sprawność sięga nawet 90%. Kuchenki ceramiczne są nieco mniej wydajne, z sprawnością około 60-70%. Natomiast kuchenki gazowe są najmniej efektywne, ze sprawnością zaledwie 30-50%. Oznacza to, że podczas gotowania na gazie duża część energii jest tracona, zamiast trafiać bezpośrednio do garnka z jedzeniem. Mówiąc w skrócie, kuchenka gazowa potrzebuje zużyć więcej gazu do przygotowania posiłku niż płyta indukcyjna prądu.

Podsumowując, z punktu widzenia kosztów eksploatacji, kuchnia elektryczna indukcyjna i gazowa generować będą bardzo podobne opłaty w skali roku. Prąd jest droższy niż gaz, ale za to kuchenka indukcyjna generuje znacznie niższe straty ciepła i przygotuje potrawy o około 30 proc. szybciej niż gazowa. Minusem kuchenek na prąd jest jednak wyższa cena zakupu. 

Chcesz bezpiecznie podłączyć kuchenkę, zachowując gwarancję na sprzęt?

Skontaktuj się z naszą firmą

Zadzwoń lub Napisz

Przeczytaj na naszym blogu:

Autor wpisu - Jan Kowalski, ekspert od systemów ogrzewania

Autor wpisu

Karol Dudek, właściciel firmy Proserwis – serwis ogrzewania. Pasjonat zrównoważonych rozwiązań dla domu i biznesu.

Oceń artykuł

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia ocena 4,8 / 5. Liczba głosów 17

Brak głosów. Oceń wpis jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

NOWYKOCIOL.PL

Jesteśmy dostępni pod telefonem

Zadzwoń: 720 504 504